Protectia diferentiala

In acest blog, doresc sa exemplific rolul si functionarea protectiei diferentiale cu care sunt echipate panourile electrice moderne, care dupa importanta acesteia ar trebui sa fie nelipsita.
Aceasta protectie in termeni tehnici poarta numele de RCBO - Residual Circuit Breaker Overcurrent Protection si este format dintr-o fusiune  formata dintr-o siguranta automata MCB si un dispozitiv diferential RCD.
Acest dispozitiv are ca menire protejarea impotriva curentilor de defect, cum ar fi atingerea fazei sau nulului de carcasele metalice sau atingerea involuntara a omului a fazei.
Diferentialul dupa cum numele ai spune are ca principiu de functionare masurarea diferentei valorii curentului care circula prin faza si nul , acesta declansand cand atinge valoarea pentru care a fost construit, de exemplu 30mA, 300mA, 1000mA...
Valoarea curentului periculos pentru organismul uman este de 30 mA, de aceea dispozitivele pentru protectia impotriva electrocutarii din domeniul casnic sunt reglate la aceasta valoare, pentru mediile umede se folosesc protectii cu pragul de deconectare reglat la 10 mA.
Principiul de functionare a unei protectii diferentiale se bazeaza pe legea inductiei electromagnetice, astfel conductoarele de linie si nul trec printr-un miez magnetic toroidal. Curentul de sarcina normala va produce in miezul magnetic fluxuri magnetice de valori egale dar de sensuri contrare. Daca exista o defectiune, spre exemplu o punere la masa a unei faze, curentul prin conductorul de faza este mai mare decat cel ce se intoarce prin conductorul de nul si va produce un flux magnetic mai mare care prin mecanismul cu care este dotat un astfel de aparat va duce la declansarea acesteia.
Siguranta diferentiala se monteaza in tabloul electric, respectandu-se notatia fazei si nulului. Aceasta protectie este utila in circuitele electrice ce alimenteaza aparatura electrica cu carcase metalice sau reprezinta un pericol de electrocutare pentru fiintele vii .
Protectia diferentiala este o protectie electrica care nu ar trebui sa lipseasca dintr-un tablou electric, indeosebi in domeniul casnic unde sunt prezenti copii care nu constientizeaza despre pericolul reprezentat de curentul electric.
Accidentele datorate curentului electric apar în urma parcurgerii acestuia a organismului uman  sau ca urmare a producerii unui arc electric. În raport cu  intensitatea   curentului electric apar urmatorele afectiuni:
- senzatie de furnicaturi ale  corpului
- contracturi musculare la nivelul intregului corp
- pierderea cunostiintei si chiar decesul.
La locul de contact al curentului, victima prezinta arsura, a carei întindere ,
profunzime si gravitate se datoresc transformarii la exteriorul sau interiorul
corpului a energiei electrice în energie calorica. Voltajul arde suprafata pielii si intensitatea
omoara.
 Conduita de urmat:
 Siguranta salvatorului. Nu atingeti victima înainte de a întrerupe curentul
electric. Se întrerupe sursa de curent. Se îndeparteaza victima de sursa de
curent utilizând un obiect uscat ca de exemplu o coada de matura, haine uscate,
având grija sa va plasati pe o zona uscata. Evaluarea nivelului de constienta si a
functiilor vitale , este pasul urmator cu mentiunea ca se considera
posibilitatea existentei leziunii de coloana cervicala. Daca victima nu respira si nu
are puls se încep imediat manevrele de resuscitare cardio-pulmonare dupa ce a
fost solicitat ajutorul unui echipaj medical.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu