Rezistenta de izolatie

Necesitatea masurarii rezistentei de izolatie

Tehnica actuala este caracterizata printr-o patrundere din ce in ce mai mare a aplicatiilor electrotehnicii in procesul de productie si in viata. Complexitatea instalatiilor electrice creste continuu. In aceste conditii problema sigurantei in functionare capata o importanta deosebita, atat din punctul de vedere al ritmicitatii procesului de productie cat si din punct de vedere al indispozibilitatilor in instalatiilor.
Printre parametrii principali care contribuie la siguranta in functionare a unei instalatiei electrice se numara si rezistenta de izolatie.
Valoarea rezistentei de izolatie se face prin verificarea rigiditatii dielectrice sau prin masurarea rezistentei de izolatie.
Prima metoda consta in supunerea izolatiei la o tensiune marita, in scopul de a se verifica direct capacitatea izolantului de a impiedica scurgerile de curent prin masa si pe suprafata lui. Tensiunea de incercare este mai mare decat tensiunea nominala.
Rezistenta de izolatie normala constitue o prima garantie de functionare corecta a echipamentului electric.
Formula rezistentei de izolatie este: Rx=U/I
unde RX este rezistenta de izolatie, U tensiunea la care este supus materialul izolant, I curentul de pierderi prin materialul izolant.
Caile pe care curentul electric strabate izolantul sunt:
- prin grosimea izolantului
- pe suprafata izolantului
In practica se definesc 2 tipuri de rezistenta de izolatie:
- rezistenta interioara sau de volum
- rezistenta de suprafata

Se numeste rezistenta de izolatie rezultanta acestor 2 rezistente.
Ea este definita ca proprietatea unui material izolant de a se opune trecerii curentului electric determinat de o tensiune continua .

In timpul exploatarii aparatelor sau instalatiilor electrice, rezistenta de izolatie nu ramane mereu la aceeasi valoare pe care a avut-o initial. Cu timpul rezistenta de izolatie isi micsoreaza valoarea. Cresterea pierderilor in dielectric are drept consecinta cresterea temperaturii dielectricului iar cresterea temperaturii determina scaderea rezistentei de izolatie.
Principalele cauze pentru care rezistenta de izolatie slabeste sunt:
- imbatranirea naturala a izolatiei 
- imbatranirea accidentala sau fortata a izolatiei, datorata expunerii ei la temperaturi inalte
- umezirea izolatiei 
- depunerile de praf ce contine particule conductoare 
- expunerea la medii corozive de vapori de gaze, radiatii solare intense, mucegaiuri, apa de mare

Masurarea rezistentei de izolatie se face cu inductoare electrice , sau cu megohmetrele si este realizata de catre electricieni autorizati ANRE.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu